Pizza těsto ( 1 větší plech a 1 menší)
Co bude potřeba:
- 200g olivového oleje
- 300g vlažné vody
- 60g droždí
- lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 800g mouky na pizzu nebo mouky hladké
droždí promíchám s cukrem, nechám chvilku stát. Mezitím si odvážím mouku, do které přidám olej, vlažnou vodu a sůl. Jako poslední přidám droždí, vše promíchám v misce a poté na válu pořádně prohnětu. Dám do misky zpět, lehce pomoučním a na teplém místě nechám těsto nakynout. Mezi tím si připravím věci na dohotovení, každý má rád něco jiného, já dělala tuto:
na dohotovení:
- sugo (já kupuji rajčatové pesto s ricottou v Kauflandu a smíchám to s Panzani omáčkou Napoletana, oreganem, 3 stroužky česneku a trochou soli)
- slanina ( na tyto 2 pizzy 30 dkg)
- nakrájená červená cibule (2 velké), černé olivy (1/4 skleničky)
- nakrájené žampiony (balení), předem lehce opeklé na oleji, osolené - aby se uvolnila přebytečná voda a nerozmáčela těsto
- strouhanou mozzarellu ( 2 pytlíky)
- oregano
Nakynuté těsto rozdělím na 2 části, jednu větší než tu druhou. Na plechy si dám pečící papír. Na větší plech dám větší těsto, na které nakapu trochu olivového oleje a prsty rozmačkám po celé ploše plechu, to samé udělám s menším plechem. Poté na těsto dám sugo, poté slaninu, nakrájenou cibulku na plátky, opečené žampiony ( nakrájené žampiony lehce opečeme na oliv.oleji a lehce osolíme), nakrájené olivy, lehce okořením oreganem a poté vše zasypu sýrem. Pečeme na 220 stupňů cca 30 min do zlatova.