Bublinkový pivní chleba
Co budeme potřebovat:
- 330ml tmavého piva
- 530g hladké mouky
- balíček instantního droždí
- lžička soli
- 30g cukru
- 50g másla pokojové teploty
na dohotovení:
- hrubozrná sůl, kmín
- žloutek
- smetana
Postup:
Pivo zahřejeme na vlažnou teplotu, abychom nezabili kvasinky. Přidáme droždí a necháme 10min probublávat. Poté smícháme veškeré ingredience dohromady včetně piva s droždím a vytvoříme nelepivé elastické těsto, které necháme kynout. Po vykynutí těsta si připravíme dortovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem. Z těsta vytvoříme kuličky, které vyskládáme po celém obsahu formy. Vytvořené kuličky necháme chvilku vykynout, po vykynutí potřeme žloutek smíchaným se smetanou. Posypeme solí, kmínem a pečeme na 180 stupňů do zlatavé barvy.