Vdolky jako samet
Co bude potřeba:
- 250g prosáté hladké mouky
- 250g prosáté polohrubé mouky
- 30g rozehřátého sádla
- 300g vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- 1 celé vajíčko
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce rumu
- olej na smažení
na dohotovení:
- 2 tvarohy ve vaničce
- moučkový cukr dle chuti
- 1/2 vanilkového Créme Olé
- povidla
Hladkou i polohrubou mouky prosejeme. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalejeme troškou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Poté k ostatním surovinám přidáme zbytek vlažného mléka, rozehřáté ( NE HORKÉ) sádlo, rum, vejce. Důkladně vypracujeme vařečkou lesklé těsto (je víc tekuté než klasické kynuté těsto),musí být hladké. Poté dáme těsto na teplé místo kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky, vypracujeme bochánky s prohlubní. Smažíme z obou stran do zlatavé barvy. Usmažené vdolky natřeme švestkovýma povidlama a potřeme připraveným tvarohem. Tvaroh jsme jen vyšlehali s cukrem a práškem Créme Olé vanilka :)