Tiramisu dort
Co bude potřeba:
korpus forma 22cm:
- 7 vajec, rozdělené bílky od žloutků
- 7 lžic oleje slunečnicového
- 210g přesáté hl. mouky
- 210g cukru krupice
- špetka soli
- citrónová kůra
- vanilková pasta
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli dáme šlehat na nejmenší otáčky, necháme šlehat, dokud se nezačne tvořit jemná pěna. Tím do bílků naženeme vzduch. Po vzniku jemné pěny dáme šlehat na plný výkon. Až bude sníh skoro hotový na 3x zašleháme cukr. A šleháme na plný výkon do vzniku tuhého sněhu. Do sněhu začneme přilévat žloutky smíchané s olejem na nejmenší výkon. Po nalití, šleháme 2-3min na plný výkon. Do vzniklé hmoty pomalu zamícháme vanilku s přesátou hladkou moukou. Dáme péct ve formě (ráfku) s pečícím papírem na 150 stupňů cca 50min. Prvních 40min se nesmí otevírat trouba! Upečený korpus necháme vychladnout a poté vyřízneme.
krém:
- 3 mascarpone
- 2x 31% smetana
- vanilková pasta
- vanilkový cukr
- moučkový cukr
- Amaretto likér
- Vanilkové Créme Olé s 200-250g mléka (musí se mléko s práškem pořádně rozmíchat v pudink)
Mascarpone dohromady se smetanou dáme šlehat, postupně do krému zašleháme cukry, Amaretto i vanilkovou pastu. Až bude krém krásně hustý, hladký, tak do něj lehce zašleháme pudink (Créme Olé smíchané s mlékem).
dále potřeba:
- 1x dvojité presso nebo hrnek silné rozpustné kávy s panákem Amaretta
- rybízová marmeláda
- kakao
- čerstvé maliny (nejsou potřeba, ale jsou tam osvěžující)
Upečený vychladlý korpus si na 3x rozkrojíme. Každý plát korpusu až na ten poslední nahoře prokapeme kávou s Amarettem, pomažeme marmeládou a dáme vrstvu krému. Takto to opakujeme do doby, než máme celý dort promazaný. Vrchní korpus pomažeme pouze krémem. Celý dort obmažeme krémem dohladka a nahoru hladkou cukrářskou trubičkou uděláme takové bochánky krému, které jako poslední poprášíme kakaem a můžeme dozdobit malinami.