Rumák
Co bude potřeba:
1 plát:
- 5 vajec
- 100g cukr krupice
- 100g polohrubé mouky
2 plát:
- 5 vajec
- 100g cukr krupice
- 100g polohrubé mouky
- gelové potravinářské barvivo červené barvy
Buď lze udělat těsto na 2x, nebo těsto udělat dohromady z dvou dávek najednou. Jen poté jednu polovinu oddělit a obarvit na růžovo. Vejce se s cukrem vyšlehají do světlé pěny a poté se lehce přidá mouka, do jedné poloviny barvivo. Pláty nalijeme na plechy s pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů do lehce zlatova, zkusíme špejlí.
cukrový rozvar:
- 250ml vody
- 350g cukr moučka nebo krupice
- 100ml rumu
- lžíce citrónové šťávy
Cukr s vodou svaříme na hustý sirup. Zkoušku zkusíme tak, že si dáme kapku mezi prsty, sirup se musí táhnout, být uvařený na "nit". Po uvaření přidáme rum a citrónovou šťávu.
poleva:
jsou 2 možnosti buď použít kupovanou od Dr.Oetker na punčový řez nebo si ji udělat domácí:
- 250g moučkového cukru
- 5 lžic mléka
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička Solamylu
- barvivo
Vše smícháme a vytvoříme polevu.
Dohotovení:
- rybízová marmeláda
Jak na to:
bílý i růžový plát rozdělíme na 2 poloviny. Jako první plát dáme světlý, který potřeme marmeládou. Poté dáme polovinu růžového plátu který potřeme 1/2 rozvaru. Poté dáme zase bílý plát, který potřeme marmeládou, přiklopíme růžovým plátem, na který naneseme zbytek, 2/2 polovinu rozvaru. Jako poslední na řez nalijeme polevu a necháme ztuhnout v ledničce :)