Rumák (punčové řezy)
Co bude potřeba:
1. plát:
- 5 celých vajec
- 100g polohrubé mouky
- 100g cukru krupice
2.plát
- 5 celých vajec
- 100g polohrubé mouky
- 100g cukru krupice
3.plát
- 5 celých vajec
- 100g polohrubé mouky
- 100g cukru krupice
- červené barvivo (gelové nebo v prášku)
rozvar:
- 450ml vody
- 600g cukru
- rum (podlec chuti)
- 7g kys.citrónové
poleva, to vám neřeknu přesné gramáže, je potřeba přidávat podle konzistence a chuti
- teplé mléko, cca 5lžic
- cca 250g moučkového cukru
- cca 1-2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička škrobu
- pokud chceme polevu růžovou, přidáme trochu červeného barviva
na potření:
- rybízová marmeláda
Těsto na 2 světlé pláty ušleháme spolu. Vejce ušleháme s cukrem do husté světlé pěny, lehce vmícháme mouku a těsto na 3. plát poté obarvíme barvou, těsto rozdělíme na plechy s pečícím papírem, pečeme na 180 stupňů pár minut (možná i méně, než 5 minut, každá trouba peče jinak a je třeba pláty nepřepéct, nevysušit). S třetím plátem, kde je barvivo je to stejný postup. Upečené pláty necháme vychladnou a mezitím si připravíme rozvar.
Cukrový rozvar - cukr povaříme ve vodě do doby, než rozvar zhoustne, poté do něj podle chuti přidáme kyselinu citronovou a rum nebo rumové aroma. Jako první si vezmeme světlý plát, který potřeme marmeládou a prolijeme rumovým rozvarem, na světlý plát dáme plát barevný, který také potřeme marmeládou a polijeme rozvarem. Jako třetí dáme opět světlý korpus. V této fázi je nejlepší dát korpusy do obdelníkového ráfku a řezy (pláty) opravdu hodně prolít rozvarem. Na řezy položíme pečící papír a zatížíme. Necháme cca 2h tuhnout v chladu. Korpusy se tak hezky zvláční a ztuhnou. Ztuhnutý řez poté vyndáme z ráfku a potřeme polevou. Polevu si připravíme ze všech uvedených ingrediencí podle chuti a potřebné hustoty. Opět necháme ztuhnou, poté řezy krájíme dlouhým hladkým nožem.