Masopustní koblížky
Co bude potřeba:
- 500g hladké mouky
- kostka čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 250ml vlažného mléka
- 50g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- trocha citronové kůry
na dohotovení:
- olej slunečnicový
- marmeláda
- rum
- máslo
- cukr moučka
krém:
- Créme Olé vanilkové ( na polovinu množství mléka dle návody, jeden celej pytlík)
- cukr
- vanička tvarohu
- vanilková pasta
- rum
Droždí spolu se lžičkou cukru rozetřeme v misce na tekutou kaši. Chvilku to trvá. Poté přilijeme polovinu vlažného mléka, přisypeme lžíci mouky, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut stát na stole při běžné pokojové teplotě.
Máslo rozetřeme vařečkou, přidáme zbytek cukru a ještě pár minut mícháme. Do máslové pěny dobře vmícháme žloutky, rum, osolíme a přidáme citronovou kůrou.
Mouku smícháme s kváskem a utřeným máslem. Po částech přiléváme zbytek mléka a stále pracujeme vařečkou (kdo má robota, nechte jej pracovat asi 10 minut) až je těsto hladké. Těsto by nemělo lepit. Necháme cca 1h kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, roztáhneme a válečkem rozválíme na placku. Vykrajovátkem vykrajujeme kolečka (postačí i malá sklenička).
Ze zbylého těsta znovu vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Ze zbytku už koblihy neděláme (nebudou nadýchané) a uděláme třeba uzly
Kolečko na koblihu zmáčkneme prsty a dáme na něj marmeládu. Vezmeme druhé kolečko, to přiložíme na marmeládu a opět zmáčkneme hlavně po okrajích, aby se těsto spojilo. Vezmeme vykrajovátko a vykrojíme koblihu.
Naplněné a vykrojené koblihy necháme asi 20 minut kynout, v polovině kynutí je obrátíme, aby vykynuly stejnoměrně.
V kastrolu rozehřejeme tolik oleje, aby koblihy v kastrolu plavaly a nedotýkaly se dna. Ponoříme kousek zbylého těsta a pokud se hned začne smažit, můžeme začít smažit koblihy.
Jakmile máme v hrnci koblihy, přikryjeme ho poklicí a necháme cca 2 minuty, dokud nezezlátnou. Poté je otočíme a smažíme odkryté. Koblihy díky páře krásně vyběhnou.
Vyndáme je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje odkapávající tuk
Hotové koblížky potřeme rozpuštěným máslem s rumem a poprášíme moučkovým cukrem.
Koblihy můžeme rozkrojit a naplnit krémem z Créme Olé smíchaného s tvarohem, cukrem, vanilkou a rumem. Nastříkáme cukrářským sáčkem.