Kynuté těsto - vánočka, mazanec
Co bude potřeba:
- 4 lžíce rumu
- 150g naložených rozinek v rumu
- balíček čerstvého droždí (42g)
- 400ml vlažného mléka
- 200g krupicového cukru
- 1kg hladké mouky
- 1/2 kůry z citrónu
- 4 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 40g rozpuštěného másla
- vrchovátá lžíce rozpuštěného sádla
- 4 lžíce oleje
- mandle, vejce na potření
Postup:
Vytvoříme si kvásek (trocha vlažného mléka, cukru droždí) necháme vykvasit. Mezitím si rozpustíme máslo a sádlo, necháme vychladnout. K tuku přidáme olej a vejce. Ze všech ingrediencí vytvoříme těsto. (ze začátku je lehce řidší) a necháme kynout. Vykynuté těsto použijeme na vánočku nebo mazanec. Pečeme na 170-180 stupňů podle velikosti cca 40-60 min. Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme mandlema. Pokud je těsto ještě nedopečené, přikrejeme vánočku nebo mazanec alobalem, propečení kontrolujeme pomocí špejle.