Božský perník
Co bude potřeba:
na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 1 prášek do perníku
- vanilkový cukr
- 1 ,2 hrnek cukru krupice
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- rozinky v rumu
- 3 lžíce rybízové nebo meruňkové marmelády
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 2 hrnky mléka
- hrstka mletých vlašských oříšků (nemusí být)
Veškeré ingredience smícháme a dáme péct na plech s pečícím papírem na 180 stupňů cca 30-40 min, zkusíme špejlí jestli je upečený, když špejle nelepí, není špinavá, perník je hotový.
na dohotovení:
- tabulka čokolády
- cca 1/2 smetany 31% (dle hustoty čokolády)
- rybízová marmeláda s trochou rumu (můžeme použít rum z naložených rozinek)
- strouhaný kokos
Ještě teplý perník propícháme druhým koncem vařečky a rozetřeme na perník marmeládu smíchanou s rumem (do děr se vsákne marmeláda a perník je provlhčený, šťavnatý. Na rozetřenou marmeládu nalijeme rozehřátou čokoládu se smetanou rozehřátou ve vodní lázni. Jako poslední na perník nasypeme kokos.