Chilli con carne
Co bude potřeba:
- 100g sádla, nejlépe domácího
- 400g drobně krájená bílá cibule
- 1kg vepřové mleté maso
- 1kg hovězí mleté maso
- 1kg nakrájených mas na burgery ( v Kauflandu kupujeme hovězí burgery s názvem Dvouručák) maso je hruběji mleté a chuťově velice dobré
- 50g drceného česneku
- 12g chilli prášek
- 6g sladká paprika
- 5g mletého kmínu
- hovězí vývar 3 kostky do cca 1-1,5l vody
- 2 plechovky drcených rajčat
- 40g nakrájené hladkolisté petrželky
- 4 plechovky červených fazolí
- 1 plechovka Bonduelle pálivých fazolí
- 40g jemně krájených papriček Jalapenos (dávat raději méně)
- sůl (není potřeba, dle chuti)
- 400g čedaru (nejlépe v kostce,2 kostky, nastrouhat)
- 15g 70% hořké čokolády
Tajemství mého čili je v tučnosti masa, v technice přípravy, a hlavně ve správném poměru a dávce koření, což nesmíte brát na lehkou váhu.
V silnostěnném kastrolu osmahneme na horkém sádle cibuli do zlatova.
Dříve než cibule stačí příliš zhnědnout (ztmavne ještě s masem), přidáme vepřové maso a restujeme ho až zhnědne a pustí většinu tuku. V tom okamžiku přidáme hovězí maso, dobře smícháme s vepřovým a restujeme, až všechno maso opět zhnědne. V receptu je specifikováno libové maso, ale s tučností masa si nelamte moc hlavu, protože v mase obsažený tuk a sádlo, na kterém maso restujeme, dá vašemu chilli právě tu unikátní chuť.
Jakmile maso zešedne, scedíme z masa všechen přebytečný tuk a přidáme všechny ostatní suroviny mimo fazolí. Fazole vsypeme do vývaru a ponecháme je v teplém vývaru.
Maso s ostatními přísadami dobře promícháme, zmírníme teplotu a za stálého míchání dusíme nejméně 2 hodiny. Nakonec přidáme konzervované fazole, vše dobře prohřejeme a podáváme.
Recept je určen pro 6 lidí co rádi jí a vaří na 2 dny :D takže pokud chcete normální porci, dělte recept :2
Každou porci toho chilli pak posypte troškou strouhaného čedaru.
Dobrou chuť!