Maltéz - jemný dort s ovocným želé
Co bude potřeba:
korpus (forma 24cm)
- 7 větších vajec
- 210g přesáté mouky
- 210g cukru krupice
- trocha vanilkové esence, pasty
- špetka soli
- 7 lžic oleje
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli dáme šlehat na nejmenší otáčky, necháme šlehat, dokud se nezačne tvořit jemná pěna. Tím do bílků naženeme vzduch. Po vzniku jemné pěny dáme šlehat na plný výkon. Až bude sníh skoro hotový na 3x zašleháme cukr. A šleháme na plný výkon do vzniku tuhého sněhu. Do sněhu začneme přilévat žloutky smíchané s olejem na nejmenší výkon. Po nalití, šleháme 2-3min na plný výkon. Do vzniklé hmoty pomalu zamícháme vanilku s přesátou hladkou moukou. Dáme péct ve formě s pečícím papírem na 150 stupňů cca 50min. Prvních 40min se nesmí otevírat trouba! Upečený korpus necháme vychladnout a poté vyřízneme.
krém:
- 2 mascarpone
- 1 smetana ke šlehání
- 1 a 1/2 balíčku Créme Olé vanilka rozmixovaného v 300ml mléka
- 4 vanilkové cukry
Mascarpone se smetanou vyšleháme skoro do tuha, před plným došlehání přidáme hotový Créme Olé, cukr a došleháme.
ovocné želé plátky:
- 1 balení mražených malin
- 1/2 balení borůvek
- 1/4 skleničky vody
- cukr podle chuti
- 6g agaru
Ovoce s cukrem, vodou a agarem dáme vařit, provaříme cca 5min a poté přepasírujeme. Hotovou směs nalijeme do dvou kulatých forem, menší průměr než forma, já používám plastové talíře.
dohotovení:
- tabulka bílé čokolády - nastrouhané na malé hoblinky
- 1/2 pomeranče nakrájeného na malé kousky
Korpus 2x rozkrojíme. První plát korpusu pomažeme krémem a dáme ovocný plátek, druhý plát korpusu, krém a ovocné želé a poslední část korpusu. Celý dort obmažeme krémem, obsypeme kraje čokoládou. Vršek dortu ozdobíme krémem, čokoládou a pomerančem.