Dukátové buchtičky
Co bude potřeba:
- 500g polohrubé mouky
- 20g čerstvého droždí
- 100g másla
- 4 lžíce cukru
- 250-300ml vlažného mléka, dle hustoty
- 1 vejce
- špetka soli
Mléko lehce ohřejeme, trochu odlijeme, do odlitého mléka rozdrobíme droždí, dáme lžičku cukru a necháme nakynout. Mezi tím si rozehřejeme máslo, veškeré ingredience i vykynutý kvásek vymícháme v hladké těsto, ručně nebo v robotu. Necháme na teplém místě vykynout.
na dohotovení:
- máslo s rumem na potření
Z vykynutého těsta vytváříme malé buchtičky, které dáváme do vymazaného pekáčku a každou buchtu zvlášť potíráme rozehřátým máslem s rumem. Vytvořené buchtičky necháme ještě chvilku kynout, poté pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200 stupňů do lehce zlatavé barvy.
na krém:
- 1l mléka
- 1,5 balíčku vanilkové pudinku
- cukr dle chuti
- rum dle chuti
- vanilka, aroma vanilky dle chuti
Mléko si nalejeme do hrnce, přidáme pudinkový prášek a přivedeme za neustálého míchání k varu. Uvařený krém dochutíme vanilkou, moučkovým cukrem a rumem dle chuti.